Pékségeknek mit szabad és mit nem?
Pékségeknek mit szabad és mit nem?
- A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges
Auchanban vásároltam zsemlét és döbbenten vettem észre, hogy az aljára rá van sülve sajt, gondoltam elveszek egy másikat, de az egész tálca televolt sajtdarabokkal és majdnem minden zsemlére rá volt égve, nem kevés mennyiség. Vizes zsemléről van szó. Fiam tejallergiás, az orvos javaslatára esszük a zsemlét, mert a kenyerek nagy része tejsavót tartalmazhat. Kihívtam egy vezetőt, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem írták rá, hogy tejmentes. Ez igaz, de az alapvető higiéniai előírásoknak akkor se tettek eleget, hisz nyílvánvaló volt, hogy nem sajtos zsemlét árulnak, hanem az előző sajtoskifli maradványai voltak a tálcán és nem mosták el, mielőtt rárakták a zsemlét sülni. azért az durva, hogy egy másik étel maradványai sülnek bele a zsemlébe. Kérdezném, hogy vannak e ide vonatkozó előírások. Mit hogy kell sütni, hogy kell tisztítani a tepsit? El kell e tisztítani minden sütés előtt vagy akár évekig süthet mosogatás nélkül ugyanabba? Mik az előírások? Amúgy 1 évvel ezelőtt, mikor elkezdtük a tejallergia miatt a szigorú diétát, ami abból áll, hogy nyomokban se fogyaszthat tejet, akkor az említett Auchan (Dunakeszi) pékségében megkérdeztem, hogy a zsemléjük tartalmaz e tejet és nem volt a válasz, tehát ezzel félrevezettek és ezzel kockáztatták gyermekem egészségét.
Mivel nem mi vagyunk az egyetlen allergiások az országban ezért kérem hozzanak az ügyben szabályokat, amennyiben nincs, mert jelenleg nem létezik olyan pékáru az üzletekben, amire rá lenne írva, hogy tejet, tejsavót nem tartalmaz. Olyan már van amire rá van írva, hogy tartalmazza, de ez eset után az még nem garancia a tejmentességre.